Wielbiciele gotowania

O gotowaniu mówią z błyskiem w oczach. Mają pasję. Poszukują nowych smaków. Gotują. Komponują ciekawe przepisy. Wymieniają się doświadczeniami. Próbują i eksperymentują. Wielbiciele gotowania. Kucharze i blogerzy kulinarni.

Na warsztatach kulinarnych

warsztaty4

Grażyna Cholewicka i Marcin Michalski

zazwyczaj gotują blogerzy. Tym razem gotował szef kuchni Marcin Michalski. Z wybranych produktów Mleczarni Jana, przygotował:

  • pyry z gzikiem i warzywami,
  • polewkę, z dyni kiszonej w maślance,
  • placki z batatów i maślanką,
  • placki z sera, z smażonymi gruszkami,
  • sernik z bitą śmietaną i czekoladą.

warsztaty1

Pierwszy raz jadłam zupę, z kiszonej dyni. Trochę przypominała ogórkową. Zaciekawiona osobliwymi smakami, jadłam z przyjemnością.

Degustacji smakowitych potraw, towarzyszyła rozmowa. O historii niektórych produktów. Ziołach i warzywach, dotąd mi nieznanych.

Blogerzy wymieniali się opiniami o swoich gustach i preferencjach. Wspominali własne przygody kulinarne. Słuchałam z zainteresowaniem, miłośników dobrego jedzenia.

Spotkanie zorganizowała Mleczarnia Jan. Wykorzystane kiszonki zrobił szef kuchni.

Nie lubię gotować

warsztaty2

W moim domu doskonale gotowała mama. Smakowicie i sprawnie. Nie lubiła kiedy wchodziłam do kuchni. To było Jej terytorium. Moim zadaniem było kupienie i przyniesienie do domu, potrzebnych produktów. Potem sprzątnięcie kuchni. Mama była dzieckiem wojny. Często wspominała głód. Dlatego tak ważny był dla niej, dostatek dobrego jedzenia.

Nie mam  zacięcia kulinarnego. Dlatego zaproszenie na warsztaty potraktowałam jako wyzwanie. W każdym momencie życia można coś zmienić. W miłej, przyjaznej atmosferze, miłośników dobrej kuchni, poczułam, że mam taką szansę.

Grażyna Cholewicka

to dzięki niej byłam na warsztatach. Poznałyśmy się dzięki Niedzieli dzielenia u Andrzej Tucholski. Studiowałyśmy w tych samych latach. Pisałyśmy w tej samej, poznańskiej gazecie. Może gdzieś się mijałyśmy?

Grażyna Cholewicka:

warsztaty5

  • uczestniczy w wydarzeniach kulinarnych,
  • z pasją gotuje i odkrywa ciekawe, regionalne smaki,
  • jednoczy środowisko piszących. Stworzyła w Grupę blogerów, w Poznaniu.

Na blogu Grażyna gotuje znalazłam domowe przepisy, na co dzień i na specjalne okazje. Książkę,  „Zakręcona trójka”, jej autorstwa. Również serwetki, własnoręcznie wydziergane szydełkiem.

Poznałam ciekawego człowieka.

Dostałam od Grażyny książkę kulinarną z wpisem: „Przyjemnej nauki sztuki gotowania”. Jest dla mnie szansa?

Pastela

warsztaty3

Właściciele Pasteli

Tutaj odbyły się warsztaty. Tak blisko, Starego Rynku w Poznaniu, a jednak byłam tu po raz pierwszy.

  • Restauracja należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski.
  • Jest przytulnie i nastrojowa. Spoglądam na starą, zabytkową szafę i obrazy.
  • Pastela jest również galerią, która  regularnie organizuje wystawy prac artystów.
  • Odbywają się tutaj, wieczory wspomnień i projekcje filmów.

„W poniedziałki, wtorki i środy jest mniejszy ruch, dlatego udostępniamy, pomieszczenia na różne wydarzenia”, mówi pani Asia, współwłaścicielka restauracji. Wrócę do Pasteli.

Warsztaty spędziłam w gronie bardzo sympatycznych, cenionych blogerów: Grażyna gotujeNajsmaczniejszy blogStudnia smaków.

Lubisz gotować i próbować nowych smaków?