Truskawki. Dlaczego trzeba je kochać i jeść?

Mają kształt zbliżony do serca. Dlatego sny o nich nawiązują do nowych przyjaźni i miłości. W czasach starożytnych truskawki symbolizowały boginię miłości – Wenus. Po raz pierwszy w sklepach, dostępne dla wszystkich pojawiły się w Anglii, około 1830 roku. Wcześniej z powodu wysokiej ceny, jadane były tylko na królewskich dworach.Podawano je w towarzystwie szampana.

Truskawki

Truskawki

  • Kiedyś sprzedawano tylko polskie truskawki. Teraz również zagraniczne, które są dostępne przez cały rok. Po długiej podróży, inaczej smakują i nie pachną tak pięknie. Dlatego czekam na sezon krajowych.
  • Truskawkowy zawrót głowy trwa. Na rynkach, w sklepach i na ulicznych straganach można kupić polskie truskawki. Moje codzienne śniadanie zdominował kolor czerwony. Do jogurtu naturalnego z pestkami dyni, słonecznika i żurawiny dołączyły truskawki.
  • Dojrzałe truskawki wyglądają dostojnie. Czerwień owocu, uzupełnia zieleń  szypułki. Niejednolity kształt intryguje. Lubię patrzeć na truskawki. Pikanterii dodaje cudowny zapach. Kiedyś kiedy pisało się listy, zbierałam znaczki z owocami. Szczególne miejsce w mojej kolekcji zajmowały truskawki i poziomki.

Zdrowie z szypułką

Truskawki

Truskawki

  • Zwalczają wolne rodniki – są bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Zawierają znaczne ilości witaminy C, witaminy A i manganu. Wolne rodniki, powstające w procesie utleniania, przyspieszają starzenie i są powodem stanów zapalnych w organizmie.
  • Chronią serce. Zawierają dużo błonnika. Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko problemów z układem krążenia. Truskawki pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, który sprzyja tworzeniu się blaszki miażdżycowej i powstawaniu niebezpiecznych zakrzepów.
  • Dbają o mózg. Osoby jedzące dużo owoców jagodowych wykazują znacznie wolniejszy spadek funkcji poznawczych. Zawarty w nich mangan sprzyja szybkiemu przekazywaniu impulsów nerwowych.
  • Poprawiają kondycję skóry. Dzięki zawartym w nich przeciwutleniaczom, chronią skórę przed procesami zapalnymi i opóźniają jej starzenie.
  • Mają działanie przeciwnowotworowe. Substancje tzw. antocyjany, zawarte w owocach hamują namnażanie się komórek nowotworowych oraz utrudniają wzrost i ekspansję guzów.
  • Wspierają zdrowie kości i stawów. Mangan zawarty w truskawkach jest bardzo ważny dla zachowania gęstości kości. Zapobiega osteoporozie. Duża zawartość manganu w pożywieniu chroni przed zapaleniem stawów.
  • Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Mangan kontroluje również wydzielanie i produkcję insuliny, która jest istotna dla utrzymania prawidłowego poziomu glukozy.
  • Poprawiają przyswajalność witamin. Szklanka truskawek pokrywa dzienne zapotrzebowania na witaminę C. Zawarty w nich mangan poprawia przyswajalność witamin z różnych źródeł. Dlatego po obiedzie warto zjeść truskawki.
  • Wspomagają tarczycę. Mangan obecny w truskawkach jest ważnym budulcem tyroksyny, hormonu tarczycy, który ma wpływ m.in. na tętno, utrzymanie temperatury ciała i poziom cholesterolu.
  • Utrzymują dobry nastrój. Potas zawarty w truskawkach wpływa na wydzielanie hormonów stresu, dlatego może złagodzić niepokój i pobudzenie.
  • Pomagają chudnąć. Mają mało kalorii. Zawarty w nich błonnik powoduje uczucie sytości. Dlatego truskawki są najlepszym zamiennikiem wszelkich złych „podgryzaczy”.

Truskawki – kosmetyki

Truskawki

W elbląskim ogródku moich dziadków sezon na truskawki, zazwyczaj był bardzo obfity. Dlatego jeszcze w połowie lipca mogłam cieszyć się ich smakiem. Uwielbiałam babcine naleśniki z truskawkami. Popołudniu, na deser również były truskawki. Koniecznie z bitą śmietaną, własnoręcznie zrobioną przez babcię. Z części owoców, wspólnie przygotowywałyśmy doskonałe dżemy.

Moja babcia z truskawek robiła:

  • Wybielającą truskawkową pastę do zębów

Kwas zawarty w truskawkach usuwa plamy na powierzchni zębów. Witamina C m.in. zabezpiecza przed szkorbutem, podczas którego dziąsła zaczynają krwawić i ulegać rozpulchnieniu. Wystarczy rozgnieść jedną truskawkę i zmieszać ją z łyżeczką sody oczyszczonej. Szczotkowanie zębów tak przygotowaną pastą, 2-3 razy w miesiącu, czyni prawdziwe cuda. Sprawdzałam. To działa.

  • Truskawkowy peeling rozjaśniający skórę

Delikatnie rozświetla skórę. Zmieszaj 3-4 (w zależności od wielkości) truskawki z ¾ szklanki, najlepiej brązowego cukru. Można dodać ¼ szklanki oleju migdałowego. Wmasuj kosmetyk okrężnymi ruchami w całe ciało. Spłucz, tak jak każdy inny peeling. Miękkość skóry uzupełnia delikatny, miły zapach.

  • Nawilżającą maseczkę truskawkowo-miodową

Zmieszaj 5 rozgniecionych truskawek z 1 łyżką miodu. Nałóż mieszaninę na twarz, omijając okolice oczu. Spłucz po około 15 minutach. Testowałam. Nawilżenie gwarantowane.

Kocham truskawki za ich piękny wygląd. Szczególną grację. Podbiły moje serce smakiem i licznymi zaletami zdrowotnymi. Sezon trwa do połowy lipca. Dlatego warto korzystać już dzisiaj i cieszyć się dopóki są, w umiarkowanej cenie, na wyciągnięcie ręki.
A Ty jaki masz pomysł na truskawkowe przysmaki?

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz