Zdrowy styl życia

Truskawki. Dlaczego trzeba je kochać i jeść?

Mają kształt zbliżony do serca. Dlatego sny o nich nawiązują do nowych przyjaźni i miłości. W czasach starożytnych truskawki symbolizowały boginię miłości – Wenus. Po raz pierwszy w sklepach, dostępne dla wszystkich pojawiły się w Anglii, około 1830 roku. Wcześniej z powodu wysokiej ceny, jadane były tylko na królewskich dworach.Podawano je w towarzystwie szampana.

Truskawki

Truskawki

  • Kiedyś sprzedawano tylko polskie truskawki. Teraz również zagraniczne, które są dostępne przez cały rok. Po długiej podróży, inaczej smakują i nie pachną tak pięknie. Dlatego każdego roku, czekam na sezon krajowych.
  • Truskawkowy zawrót głowy trwa. Na rynkach, w sklepach i na ulicznych straganach można kupić polskie truskawki. Moje codzienne śniadanie zdominował kolor czerwony. Do jogurtu naturalnego z pestkami dyni, słonecznika i żurawiny dołączyły truskawki.
  • Dojrzałe truskawki wyglądają dostojnie. Czerwień owocu, uzupełnia zieleń  szypułki. Niejednolity kształt intryguje. Lubię patrzeć na truskawki. Pikanterii dodaje cudowny zapach. Kiedyś kiedy pisało się listy, zbierałam znaczki z owocami. Szczególne miejsce w mojej kolekcji zajmowały truskawki i poziomki.

Zdrowie z szypułką

Truskawki

Truskawki

  • Zwalczają wolne rodniki – są bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Zawierają znaczne ilości witaminy C, witaminy A i manganu. Wolne rodniki, powstające w procesie utleniania, przyspieszają starzenie i są powodem stanów zapalnych w organizmie.
  • Chronią serce. Zawierają dużo błonnika. Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko problemów z układem krążenia. Truskawki pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, który sprzyja tworzeniu się blaszki miażdżycowej i powstawaniu niebezpiecznych zakrzepów.
  • Dbają o mózg. Osoby jedzące dużo owoców jagodowych wykazują znacznie wolniejszy spadek funkcji poznawczych. Zawarty w nich mangan sprzyja szybkiemu przekazywaniu impulsów nerwowych.
  • Poprawiają kondycję skóry. Dzięki zawartym w nich przeciwutleniaczom, chronią skórę przed procesami zapalnymi i opóźniają jej starzenie.
  • Mają działanie przeciwnowotworowe. Substancje tzw. antocyjany, zawarte w owocach hamują namnażanie się komórek nowotworowych oraz utrudniają wzrost i ekspansję guzów.
  • Wspierają zdrowie kości i stawów. Mangan zawarty w truskawkach jest bardzo ważny dla zachowania gęstości kości. Zapobiega osteoporozie. Duża zawartość manganu w pożywieniu chroni przed zapaleniem stawów.
  • Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Mangan kontroluje również wydzielanie i produkcję insuliny, która jest istotna dla utrzymania prawidłowego poziomu glukozy.
  • Poprawiają przyswajalność witamin. Szklanka truskawek pokrywa dzienne zapotrzebowania na witaminę C. Zawarty w nich mangan poprawia przyswajalność witamin z różnych źródeł. Dlatego po obiedzie warto zjeść truskawki.
  • Wspomagają tarczycę. Mangan obecny w truskawkach jest ważnym budulcem tyroksyny, hormonu tarczycy, który ma wpływ m.in. na tętno, utrzymanie temperatury ciała i poziom cholesterolu.
  • Utrzymują dobry nastrój. Potas zawarty w truskawkach wpływa na wydzielanie hormonów stresu, dlatego może złagodzić niepokój i pobudzenie.
  • Pomagają chudnąć. Mają mało kalorii. Zawarty w nich błonnik powoduje uczucie sytości. Dlatego truskawki są najlepszym zamiennikiem wszelkich złych „podgryzaczy”.

Truskawki – kosmetyki

Truskawki

W elbląskim ogródku moich dziadków sezon na truskawki, zazwyczaj był bardzo obfity. Dlatego jeszcze w połowie lipca mogłam cieszyć się ich smakiem. Uwielbiałam babcine naleśniki z truskawkami. Popołudniu, na deser również były truskawki. Koniecznie z bitą śmietaną, własnoręcznie zrobioną przez babcię. Z części owoców, wspólnie przygotowywałyśmy doskonałe dżemy.

Moja babcia z truskawek robiła:

  • Wybielającą truskawkową pastę do zębów

Kwas zawarty w truskawkach usuwa plamy na powierzchni zębów. Witamina C m.in. zabezpiecza przed szkorbutem, podczas którego dziąsła zaczynają krwawić i ulegać rozpulchnieniu. Wystarczy rozgnieść jedną truskawkę i zmieszać ją z łyżeczką sody oczyszczonej. Szczotkowanie zębów tak przygotowaną pastą, 2-3 razy w miesiącu, czyni prawdziwe cuda. Sprawdzałam. To działa.

  • Truskawkowy peeling rozjaśniający skórę

Delikatnie rozświetla skórę. Zmieszaj 3-4 (w zależności od wielkości) truskawki z ¾ szklanki, najlepiej brązowego cukru. Można dodać ¼ szklanki oleju migdałowego. Wmasuj kosmetyk okrężnymi ruchami w całe ciało. Spłucz, tak jak każdy inny peeling. Miękkość skóry uzupełnia delikatny, miły zapach.

  • Nawilżającą maseczkę truskawkowo-miodową

Zmieszaj 5 rozgniecionych truskawek z 1 łyżką miodu. Nałóż mieszaninę na twarz, omijając okolice oczu. Spłucz po około 15 minutach. Testowałam. Nawilżenie gwarantowane.

Kocham truskawki za ich piękny wygląd. Szczególną grację. Podbiły moje serce smakiem i licznymi zaletami zdrowotnymi. Sezon trwa do połowy lipca. Dlatego warto korzystać już dzisiaj i cieszyć się dopóki są, w umiarkowanej cenie, na wyciągnięcie ręki.
A Ty jaki masz pomysł na truskawkowe przysmaki?

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google
Spotify
Consent to display content from Spotify
Sound Cloud
Consent to display content from Sound